O Erasmus + programu

Erasmus +je program razmjene studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja na europskim visokoškolskim institucijama. Ponuđeni oblici razmjene za studente su pohađanje nastave i stručna praksa. Ponuđeni oblici razmjene za nastavno i nenastavno osoblje su održavanje nastave i stručno usavršavanje.

U programu mogu sudjelovati svi studenti, redovni i izvanredni, ali prednost imaju studenti 2. i 3. godine. Natječaj za prijavu za sudjelovanje u Erasmusu + programu objavljuje se na web stranici TVZ-a dva puta godišnje (za svaki semestar zasebno), dok se rang lista za studente sastavlja se uzimajući u obzir akademski uspjeh, znanje jezika i intervju.  Studenti kojima bude dodijeljena Erasmus stipendija mobilnost mogu realizirati u obliku studijskog boravka na jednoj od inozemnih institucija s kojima TVZ surađuje ili pak mogu odraditi praksu u bilo kojoj tvrtci unutar Europske unije.  Najkraće dozvoljeno trajanje mobilnost je tri, a najdulje šest mjeseci.

Svake školske godine broj Erasmus razmjena na TVZ-u raste za 30-50%. U trenutku pisanja ovog teksta TVZ je partner sa 23 visokoškolske institucije iz Portugala, Njemačke, Litve, Slovenije, Slovačke, Poljske, Španjolske i Grčke.

Pravilnik o Erasmus mobilnosti

Iskustva studenata

Tomislav Levak

SMJER: Energetska elektrotehnika  (Stručni studij elektrotehnike)

GODINA ERASMUS MOBILNOSTI: 2009/2010 – zimski semestar

Pozdrav, moje ime je Tomislav i student sam na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Obzirom da na fakultetu svake godine možemo izabrati neke nove načine i mogućnosti usavršavanja svojega znanja na koje nas i potiću naši profesori, odlučio sam se prijaviti na erasmus natječaj razmijene studenata. Dvoumio sam se jer je to bilo prvi put na našem fakultetu, tako da se na prvi natječaj nisam prijavio. No kada sam malo razmislio, a ugodno me iznenadilo da je bio otvoren i drugi krug natječaja, odmah sam priložio sve dokumente i naravno prošao. Moja zemlja mobilnosti je bila Slovenija, tako da sam naravno i bio u njezinom glavnom radu Ljubljani na „Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani“. Prvi susret i prvi dani boravka bili su kao u labirintu (novi ljudi, nova sredina, novi profesori, novi cimeri), no isto tao i iznenađujući koliko sam imao pristupačnosti i pomoći od strane kolega kojima je novo lice na predavanju bilo i novi kolega i novi prijatelj. Oduševio me i sam način izlaganja predavanja, otvorenost profesora na svaki upit, veliki laboratoriji sa puno više praktičnih vježbi no što sam imao mogućnosti iskusiti na svojem fakultetu. Naravno kao pozitivno iskustvo s puno više znanja koje se može prezentirati te naravno predložiti kao smjernica na mojem fakultetu. Tu su naravno i znamenitosti, sam grad i park Tivoli koje sam mogao razgledati svaki dan (u pauzi od učenja). Ne smijem zaboraviti na studentsku službu, koja je svakog tjedna marljivo organizirala izlete i druženja studenata raznolikih tematika (hrana, piće, oblačenje, kulturološki akti, znamenitosti….)pojedinih država, pa tako je bila naravno i naša. Teško je cijelotno, nezamijenjivo i nezaboravno iskustvo prepričati u ovih par redaka, no svima bih preporučio kad im se pruži takova prilika da ju iskoriste, jer će puno naučiti, vidjeti lijepote drugih zemalja, steći nova poznanstva i naravno odlično se zabaviti.

Petar Prusac

SMJER: Energetska elektrotehnika (Stručni studij elektrotehnike)

GODINA ERASMUS MOBILNOSTI: 22.02.2010. – 02.07.2010.

Kada govorim o iskustvu koje sam iskusio sudjelujuću u ERASMUS programu mobilnosti uzimam u obzir to da je ovo bio prvi put da je ERASMUS program prezentiran na TVZ-u. Papirologija je bila ”davež” i u svemu tome je bilo pono nejasnoća i nesigurnosti. Rekao bih da je bilo 80% informacija koje smo saznali tijekom našeg boravka u Sloveniji. Za ljude koji vole tvrdo tlo pod nogama sve se to pokazalo kao katastrofalno i jedan dobar dio vremena su proveli pod stresom.

Međutim, sve to pada u vodu kada početnu zbunjenost usporedim s upoznavanjem raznih ljudi, koji pripadaju raznim kulturama, odličan smiještaj, uvijete za život, uvijete za realizaciju diplomskog i obilno slobodno vrijeme koje pruža šansu za učenje stranih jezika i dobru zabavu. S jedne strane ste ”sami protiv svih” a s druge strane se jednostavno učite samostalnom životu. Shvatite da se treba boriti i snalaziti te da prethodno stečeno znanje treba upotrebiti u svakodnevnom životu i naučiti ponešto o realizaciji zadataka o kojima ste prije samo čitali ili slušali.

Sve to iziskuje određeni napor, ali nagrada je golema, samopouzdanje, poštovanje i sloboda. Na kraju krajeva najvažnija je hrabrost i usredotočenost. Ne bojati se novoga, a biti usredotočen na cilj koji ste si postavili.

Mirna Fakin

SMJER: Visokogradnja (Stručni studij graditeljstva)

GODINA ERASMUS MOBILNOSTI: 2009.

Sveukupno iskustvo u programu mobilnosti je svakako odlično. Ukoliko mi se opet ukaže prilika za sličnom razmjenom sigurno ću ju prihvatiti.

Kolegica Anja Perkov i ja nažalost smo prve studentice koje su otišle u Ljubljanu i nismo mogle pitati druge studente za iskustva. Tako neiskusne malo smo se možda zaletile i otputovale bez napravljene vize – prva prepreka, dosta nas je koštala. Naime, nismo znale da nam je za ulazak u dom potrebna viza. Prvo smo vrijeme bile u privatnom smještaju što se na kraju nije pokazalo toliko loše. Napokon, nakon dobivene vize i ulaska u dom, oduševio nas je život ljubljanskih studenata. Domovi su u izvrsnom stanju, cijene smještaja su prihvatljive a atmosfera je odlična. Svi su prema nama bili ljubazni i susretljivi. Umjesto studentskih centara kao kod nas, prehrana studenata organizirana je u restoranima širom grada za koje se posebno kupuju bonovi.

Na fakultetu za gradbeništvo in geodezijo imale smo možda malo više prepreka. Sva predavanja odvijala su se na slovenskom jeziku a razina stučnosti je izrazito visoka. Zahvaljujući velikoj pomoći pristupačnih kolega iz grupe smjera Konstruktiva uspješno smo položile predmet Računalniško prijektiranje konstrukcij. Bez obzira na naše poteškoće sa slovenskim jezikom, kolegica i ja trudile smo se dolaziti na sva predavanja i vježbe kako bi proširile svoja znanja i upoznale se sa njihovim načinom rada.

Život u Ljubljani nam je bio ugodan, šetnje uz Ljubljanicu opuštajuće a shopping i noćni život više nego izvrsni! Upoznale smo mnogo studenata iz susjednih država i šire te sklopile prijateljstva za koja smo sigurne da će dugo potrajati.

Iskustva Erasmus studenata
TVZ.hr koristi kolačiće(cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice. Više o kolačićima pročitajte ovdje.
Prihvaćam
x