n

Centar za projekte

Centar za projekte Tehničkog veleučilišta u Zagrebu osnovan je s ciljem kvalitetnog obavljanja zajedničkih nastavno – znanstvenih i stručnih aktivnosti. U Centru se provode pripreme projektnom ugovaranju, istražuju se mogućnosti financiranja projekata i sudjelovanja u natječajima te se koordinira suradnja s brojnim partnerskim institucijama.

 

Pored toga, Centar osigurava potporu veleučilištu u pripremama za upravljanje projektima – njihovu ugovaranju i zaključivanju te nudi pravnu potporu u zaštiti autorskih prava i pomoći u prijavi patenata. I konačno, među brojnim poslovima Centra nalaze se organizacijske aktivnosti vezane uz izvođenje edukacija te razni informacijsko -komunikacijsko-tehnološki poslovi.

Politehnika 2025

Kako bi osigurali sadašnjim i budućim studentima obrazovanje u duhu vizije godine 2025., TVZ je pokrenuo projekt „Politehnika 2025“ koji će stvoriti nove te modernizirati postojeće nastavne planove diplomskih studija s ciljem prilagodbe stvarnim potrebama na tržištu rada i osiguravanja visoke zapošljivosti. TVZ je tako osiguralo tri milijuna kuna iz sredstava Europskog socijalnog fonda za projekt punog naziva „Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području specijalističkih studija politehnike“.

 

Projekt se provodio od 18. lipnja 2015. do 18. rujna 2016. godine, u ukupnom trajanju od 15 mjeseci na kojem je aktivno radilo 40-ak profesora i asistenata, no od iznimnog je značaja upravo suradnja s partnerima iz poslovne zajednice – tvrtkama APIS IT, IN2 GRUPA i SPAN.

 

Završetkom projekta ostvareni su brojni rezultati: razvijena su 4 nova studijska programa u specijalističkim područjima politehnike: protetike i ortotike, informacijske sigurnosti, forenzike i mehatronike te je unaprijeđeno je 9 studijskih programa iz specijalističkih područja politehnike: računarstva, informacijskih sustava, energetike i elektronike, grafičkog dizajna i tehnologije u tiskarstvu i graditeljstva. Među rezultatima se posebno ističe i programska aplikacija za studente koja im omogućava izbor kolegija i kurikuluma na temelju željenih kompetencija za određenu kvalifikaciju i profil zanimanja. Ista aplikacija poslodavcima osigurava uvid u studijske programe po kompetencijama.

 

Više o projektu na stranicama politehnika2025.tvz.hr.

Virtualizacija obrazovanja

U suradnji s tvrtkom Combis, TVZ je svojim studentima osigurao VDI (Virtual Dektop Infrastructure) sustav putem kojeg mogu pristupiti edukativnim alatima bilo gdje i bilo kada, a u laboratorijima mogu koristiti vlastita prijenosna računala. Radi se o suvremenoj Cloud tehnologiji – prvoj i jedinoj ovakvoj primjeni virtulizacijske/Cloud tehnologije u hrvatskom visokom školstvu.

 

Studentima su osigurana i specijalizirana računala za pojedine seminare, a dodatnu dostupnost osigurava i podrška sustava za tablete te druge prijenosne uređaje. Na ovaj način, studentima je omogućena nastava od bilo kuda 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, čime su se studenti u Hrvatskoj približili mogućnostima svojih kolega s najprestižnijih svjetskih sveučilišta.

eKompetenca

TVZ je osmislio i proveo projekt pod nazivom: „Razvoj međužupanijskog e-learning sustava ustanova za obrazovanje odraslih“, koji je financiran u sklopu natječaja za nepovratna sredstva EU „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih“. Ukupna vrijednost projekta je 206.826,96 EUR-a, od čega sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda iznosi 147.074,65 EUR-a, a provodio se tijekom 12 mjeseci, zaključno s 18.10.2014. godine, na području Zagreba, Siska i Zadra.

 

Realizacijom projekta ostvaren je i njegov cilj, a to je jačanje sektora obrazovanja odraslih radi povećanja konkurentnosti odraslih polaznika na tržištu rada, te stvaranje preduvjeta za razvoj kapaciteta ustanova koje su sudjelovale na projektu: TVZ, Pomorska škola Zadar i Tehnička škola Sisak za e-učenje. Projekt je tako omogućio udaljeni pristup do razvijenih edukativnih poslije srednjoškolskih i prilagođenih programa obrazovanja za usavršavanje odraslih nezaposlenih osoba za deficitarna zanimanja u Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji.

 

Završetkom projekta, stvorena je baza od 29.820 IT termina na hrvatskom jeziku te prijevodna memorija IT tematike, iskoristiva u sličnim projektima. Prevedeni materijali iskoristivi su na 12 kolegija na stručnim i specijalističkim studijima TVZ-a.

 

Više o projektu na stranicama kompetenca.tvz.hr.