U ime Predsjednice konferencijskog programa i Međunarodnog programskog i organizacijskog odbora, zadovoljstvo mi je predstaviti program i pozvati Vas na sudjelovanje u radu 13th Baška GNSS Conference, koja će biti održana u Baški, otok Krk od 12. – 15. svibnja 2019. godine.

 

Satelitska navigacija nalazi se u temeljima moderne civilizacije, pokrećući sve brojnije tehnološke i društveno-ekonomske sustave i postavši tako dijelom nacionalne infrastrukture bez koje moderna društva više ne mogu djelovati. Zanimljivo je znati kako su po svojoj brojnosti nenavigacijske primjene satelitske navigacije nadmašile one navigacijske.

 

Tradicionalna konferencija postavila je Bašku uz bok svjetski poznatih središta okupljanja stručnjaka iz područja satelitske navigacije i odnosnih tehnologija, gradova kao što su: Miami, Boston, Washington, Moskva, Sankt Peterburg, Peking, Xian, London, Madrid i Bruxelles. Konferenciju zajednički organiziraju Kraljevski institut za navigaciju (The Royal Institute of Navigation, London, UK), Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, uz aktivno sudjelovanje i potporu Međunarodnog odbora za satelitsku navigaciju Organizacije ujedinjenih naroda.

 

Brojni stručnjaci iz cijelog svijeta iz područja satelitske navigacije, matematike određivanja položaja, statističkog/strojnog učenja, procesiranja signala, autonomnih vozila, letjelica i plovila, lokacijske inteligencije, informacijske sigurnosti i razvoja primjena satelitske navigacije susrest će se narednih dana u Baški s operatorima satelitskih navigacijskih sustava (GPS, GLONASS, BeiDou i Galileo/EGNOS), kreatorima strategija i politika, regulatorima, stručnjacima za standardizaciju, edukatorima te korisnicima satelitskih navigacijskih sustava u raznim tehnološkim i društveno-ekonomskim područjima.

 

Prikazati će rezultate najnovijih istraživanja, raspraviti izazove razvoja i primjena satelitske navigacije te kroz razmjenu ideja i mišljenja pokrenuti znanstveno-istraživačke i poslovne suradnje u ovom brzo-rastućem segmentu svjetskog gospodarstva u okviru službenog ali i bogatog društvenog programa konferencije.

 

Pozivamo Vas na sudjelovanje u radu ovog svjetski poznatog uglednog tradicionalnog skupa.

 

Radujemo se skorom susretu u Baški!

 

Objavljeno: 8.5.2019.