Tomislav Grubišić, CEO Degordiana i Mediatoolkita, proveo je anketu među više od 1300 developera kako bi prikupio informacije o prosječnim plaćama developera u Hrvatskoj.

 

Uz vođenje Degordiana i Mediatoolkita koji su zajedno nagrađeni s pet nagrada za najboljeg poslodavca, Grubišić raznim projektima doprinosi zajednici. Jedan od zadnjih je analiza prosječnih plaća developera.

 

Grubišićev cilj je stvoriti najbolja radna mjesta i uvjete za developere u Europi, a svo znanje i informacije koje putem stekne podijeliti sa zajednicom. “Zajednica mi je pružila najbolje developere na tržištu stoga joj se trudim vraćati. S ovom analizom, svaki developer moći će vidjeti kako stoji s obzirom na prosjek tržišta, ali vidjeti i realnu sliku samog tržišta”, objašnjava.

 

Developeri (programeri) u prosjeku zarađuju 8560 kn, no ne u svim tehnologijama jednako. S obzirom u kojim tehnologijama programiraju prosjek plaće se kreću od 7615 za PHP pa sve do 9907 za razvoj u Rubyu. Gotovo polovina ispitanih programera radi u .NET i Java tehnologiji a za to su prosječno plaćeni oko 9000kn.

 

Zanimljivo je da se izgubila razlika u plaćama s obzirom na rad u privatnim firmama sa domaćim vlasnicima u odnosu na lokalne firme sa stranim vlasnicima pa je razlika u plaćama +/- 3-5% što je na razini statističke pogreške.

 

Analizu prosječne zarade developera s obzirom na poziciju i tehnologiju u kojoj rade preuzmite na sljedećem linku: https://www.developeri.place/

Objavljeno: 15.1.2018.