Prvi hrvatski muzejski Hackathon pod nazivom „Hakiraj etno baštinu!“

održao se u organizaciji Etnografskog muzeja u Zagrebu, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i Zagrebačkog inovacijskog centra ovog vikenda 1.-2. 12. na Zicer-u na Zagrebačkom velesajmu.

 

Sudionici su bili studenti, mladi kreativci i poduzetnici koji su obradili temu projektnog zadatka kreiranja dizajnerskog inovativnog rješenja za storytelling – aplikaciju Etnografskog muzeja koji je zadala mr.sc. Zvjezdana Antoš muzejska savjetnica u EMZ-u i voditeljica projekta.

 

Ograniziravši se u timove, sudionici su međusobno povezali, slušali motivacijske govore stručnjaka iz Finske, stekli nove kontakte, te zajednički prezentirali idejna rješenja koja su sva pokazala iznimnu kreativnost.

 

Pobjednici i dobitnici nagrade od 5.000kn su Damjan Dabo i Petar Zeman, obojica studenti TVZ-a, koji su prema procjeni stručnog žirija dali najbolje idejno rješenje. Njihova ideja će biti implementirana u suradnji s IT tvrtkom SMART AV u sustav Muzeja što će doprinjeti zabavnom, edukativnom i interaktivnom predstavljanju muzejskog sadržaja publici.

 

Ova nagrada ujedno im omogućuje suradnju s tvrtkom tijekom vremena izrade realne aplikacije. Dobitnici druge nagrade u iznosu od 3.000kn su Marko Dijan, Antonio Hlad, Tin Mandalin i Dana Seleš, također studenti TVZ-a. Treću nagradu od 2.000kn dobili su Zvonimir Martinić,student TVZ-a, Ivana Dobrovoljec, dizajnerica i Ileana Kurtović, muzeologinja.

 

Članovi žirija bili su, uz voditeljicu, prof.dr.sc. Jana Žiljak Gršić, mr.sc. Zlatko Jelačić i mr.sc. Jari Harju. Iznimno zadovoljstvo i radost svima u organizaciji projekta učinili su svi mladi ljudi, sudionici koji su na marljiv i inovativan način dali svoj doprinos uspjehu projekta.

 

Hackathonom smo se na inovativan način pridružili obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. i 100.-toj obljetnici Etnografskog muzeja 2019.g

Objavljeno: 3.12.2018.