Ocjena sukladnosti prema direktivi 2014/34/EU (ATEX 114) bila je tema predavanja kojega je za studente Elektrotehničkog odjela TVZ-a održao g. Mario Mačković, univ.spec.mech iz tvrtke Fiditas. Predavanje je održano u sklopu kolegija Tehničko dokumentiranje u organizaciji nositelja kolegija Trpimir Alajbega.

 

Tema predavanja održanog pred pedesetak studenata i nastavnika obuhvaćala je prikaz postupka certificiranja elektrotehničkih proizvoda (niskonaponskih, telekomunikacijskih) koji trebaju raditi u eksplozivnim i potencijalno zapaljivim atmosferama. Uz pregled tehničke dokumentacije potrebne za dobivanje Ocjene sukladnosti te cijenu postupka certificiranja, opisan je postupak i proces ispitivanja. Prikazani su i kratki filmovi o ispitivanju elektrotehničkih proizvoda u eksplozivnim atmosferama i okružjima.

 

Fiditas je EU prijavljeno tijelo broj 2829, jedno od pet ovlaštenih tijela u svijetu potpuno orijentiranih na protueksplozijsku zaštitu, koje je zadovoljilo stroge kriterije stručnosti, opremljenosti i nepristranosti te međunarodnim akreditacijama dokazalo kompetencije za certifikaciju proizvoda prema zahtjevima 2014/34/EU (ATEX), 2014/28/EU (civilni eksplozivi) i 2013/29/EU (pirotehnička sredstva).

 

Predavač Mario Mačković protueksplozijskom zaštitom profesionalno se bavi 15 godina. Član je međunarodnog tima za pripremu norme IEC 60079-10-2 za klasifikaciju prostora ugroženih eksplozivnom atmosferom zapaljivih prašina, vlakanaca i pahulja, član HZN TO E31 i TO E31/PO 31J, član Nadzornog odbora udruge Hrvatski laboratoriji CROLAB, međunarodni je vodeći ocjenitelj kvalitete u proizvodnji ATEX/IECEx opreme, predavač na višem inženjerskom PEX seminaru u organizaciji Rudarsko-geološkonaftnog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Fiditasom, Ministarstvom unutarnjih poslova RH, Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Vanjski je ocjenitelj ATEX i IECEx opreme i sustava proizvodnje za certifikacijsku kuću DNV GL Presafe iz Norveške i voditelj Fiditas akreditiranog ispitnog laboratorija za protueksplozijsku zaštitu.

Objavljeno: 2.12.2019.