Nakon potresa magnitude 5,5 po Richteru koji se dogodio 22. ožujka, centar Zagreba se promijenio. Potres je uništio pročelja mnogih starih zgrada, urušio jedan toranj katedrale te oštetio drugi, a brojni stanovnici ostali su bez svojih domova zbog opasnosti od urušavanja njihovih stanova. Posljedice potresa vidljive su svakom prolazniku, a mi smo odlučili porazgovarati sa stručnjacima o njima te na koje načine će se sada raditi sanacija štete. Razgovarali smo s Deanom Čizmarom, pročelnikom Graditeljskog odjela Tehničkog veleučilišta u Zagrebu te voditeljicom Laboratorija za materijale Donkom Würth.

 

Potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka ostat će u kolektivnom sjećanju desetljećima, a svi koji su ga doživjeli znat će točno ispričati gdje su bili i što su radili kada se dogodio. Minute nakon potresa, nakon što je većina Zagrepčana istrčala izvan svojih domova, počele su se širiti slike oštećenja centra grada i šire okolice društvenim mrežama.

 

U vrlo kratkom roku Ured za upravljanje u hitnim situacijama u Zagrebu objavio je poziv za volontere stručnjake koji bi mogli obavljati preglede oštećenih zgrada na području grada. Na teren je izašlo preko 500 volontera iz Zagreba, koji su u prvih nekoliko dana nakon potresa obavili najvažnije preglede u najpogođenijim dijelovima grada.

 

Razgovarali smo s Deanom Čizmarom, pročelnikom Graditeljskog odjela Tehničkog veleučilišta u Zagrebu te voditeljicom Laboratorija za materijale Donkom Würth. Zanimalo nas je kako je izgledao teren u danima nakon potresa, ali i što struka ima za reći o sanaciji posljedica. Također, dotakli smo se i studija građevine te koliko sam studij priprema studente za rad u takvim situacijama.

 

Čitav članak možete pročitati na: https://www.srednja.hr/faks/pregled-zgrada-potres-tvz/

Objavljeno: 10.5.2020.