Tehničko veleučilište u Zagrebu (TVZ) na okruglom stolu predstavilo novi studijski program e-Uprava.

 

Tehničko veleučilište u Zagrebu održalo je 3. prosinca 2019. u Hotelu Panorama Okrugli stol na temu “Predstavljanje novog studijskog programa e- Uprava”.

 

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave te predstavnici tvrtki koje razvijaju e- Usluge, Veleučilišta, agencija i udruga.

 

Skup je otvorio dekan Tehničkog veleučilišta u Zagrebu mr. sc. Goran Malčić i u obraćanju je naglasio da je prijedlog studijskog programa rezultat projekta Politehnika2025 koji je financiran od strane ESF i realiziran u razdoblju od 2015 – 2016.

 

Skupu se na početku obratio ministar uprave Ivan Malenica koji je naglasio da je Ministarstvo uprave prepoznalo ideju prijedloga studijskog programa e- Uprava, budući da Ministarstvo uprave radi na edukaciji ljudi koji trebaju sprovesti digitalnu transformaciju javne uprave i ubrzati razvoj e- Usluga.

 

Prodekan doc. dr. sc. Marko Horvat predstavio je nazočnima TVZ kao i ostale projekte vezane uz studijske programe na temeljima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

 

Studijski program e- Uprava i prijedloge standarda zanimanja i standarda kvalifikacije e- Uprava prezentirao je dr. sc. Miroslav Slamić.

 

 

Ivan Žugaj, mag. inf. Iz tvrtke APIS IT svojom je prezentacijom jasno naglasio da u sustavu javne uprave nedostaju stručnjaci informatičke orijentacije koji imaju kompetencije za modeliranje procesa javne uprave, upravljanje projektima i implementaciju informatičkih rješenja i e- Usluga. Ti stručnjaci su nužni kao spona između javne uprave i tvrtke koje razvijaju e-Usluge.

 

Prodekan mr. sc. Marinko Žagar u svom izlaganju naglasio je problematiku sigurnosti podataka i e-Usluga u javnoj upravi.

 

Nakon izlaganja organizirana je panel diskusija u kojoj su sudjelovali Ivan Miljak savjetnik ministra uprave, Dario Hrebak gradonačelnik grada Bjelovara i Ivan Žugaj iz tvrtke APIS IT.

 

Sugovornici panel diskusije podržali su prijedlog studijskog programa e- Uprava koji će osposobiti inženjere informatičare za potrebe razvoja, upravljanje projektima i implementacije e-Usluga.

 

Ivan Miljak naglasio je da pokrenuti planirani projekti zahtijevaju ovakve stručnjake i da zato Ministarstvo uprave daje punu podršku uvođenju ovog studijskog programa.

 

Gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak ukratko je prezentirao projekte digitalizacije koje su oni implementirali i s kojim su sve problemima tijekom implementacije susreli. Također je podržao ideju ovog studijskog programa i naglasio da bi on takve stručnjake odmah zaposlio.

 

Gospodin Ivan Žugaj je u svojoj diskusiji naglasio na koje nužne kompetencije se treba studij posebno orijentirati, kao što su: upravljanje projektima, programima i portfeljem, ugovaranje i upravljanje dobavljačima – outsourcing te poslovna analiza, specifikacija zahtjeva, dizajn procesa.

 

Na kraju su se svi sugovornici i ostali sudionici Okruglog stola usuglasili da treba odmah pristupiti implementaciji predloženog studijskog programa e-Uprava.

Objavljeno: 5.12.2019.