W. Bock i I. Đikić u videointervjuu otkrivaju kako izgleda borba protiv koronavirusa iz perspektive znanosti.

 

U borbi protiv pandemije uzrokovanom pojavom koronavirusa koja je glavna tema naše svakodnevnice, širenje dezinformacija i „clickbait“ naslova putem medija i društvenih mreža je neizbježno. Iako je ovakvo socijalno ponašanje naizgled zanemarivo u odnosu na ozbiljnost pandemije, iste te informacije mogu utjecati na neodgovorno i rizično postupanje pojedinaca koje može dovesti do kobnog rezultata u borbi s koronavirusom. Kako bismo spriječili takav ishod, organizacija STEM Gamesa odlučila je doći do kvalitetnih odgovora od stručnjaka koji imaju iskustva iz prve ruke u razvoju situacije s koronavirusom.

 

Donosimo vam raspravu u kojoj su svoja iskustva, razmišljanja i komentare s nama podijelila dva cijenjena znanstvenika koja se direktno suočavaju s nekim od problema vezanih uz pojavu koronavirusa: Ivan Đikić, ovogodišnji ambasador STEM Gamesa i Wolfgang Bock u ulozi mentora matematičke arene.

 

Ivan Đikić je profesor biokemije na Goethe sveučilištu u Frankfurtu. Trenutno unutar istraživačke grupe na Buchmann institutu za molekularne znanosti istražuje utjecaj koronavirusa na replikaciju u ljudskim stanicama, urođeni imunitet te blokiranje replikacije virusa u tijelu.

 

Wolfgang Bock je profesor matematike i inženjerstva na Tehničkom sveučilištu u Kaiserslauternu. Trenutno se skupa s epidemiolozima bavi modeliranjem širenja COVID-19 unutar MOCOS (Modeling Corona Spread) grupe uz pomoć stohastičkih i kompleksnih sustava.

 

Neke od tematika kojih su se dotakli su različiti pristupi u borbi protiv pandemije, matematičko modeliranje širenja koronavirusa, uloga matematičara i molekularnog biologa u borbi s virusom, kako trenutne mjere utječu na smanjivanje širenja zaraze te utjecaj medija na društvo. Osim toga komentirali su i pitanja koja muče širu javnost kao što su utjecaj temperature na širenje zaraze, sezonska pojava koronavirusa, utjecaj navodnih lijekova protiv koronavirusa te razvoj cjepiva. Sve detalje možete saznati u video intervjuu kojeg je vodio Vladimir Šimović, predavač na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

 

Categories: Vijesti@TVZ

Skip to content