U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljeni su programi stipendiranja studenata. U idućih pet godina iz strukturnih fondova Europske unije (u sklopu Operativnoga programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’), Ministarstvo je osiguralo 4.600 dodatnih socijalno-ekonomskih stipendija godišnje te prvi put najmanje 3.000 STEM stipendija godišnje. Ukupno bi se na godišnjoj razini, počevši od 2017. godine, dodjeljivalo najmanje 13.000 stipendija, čime se broj stipendija i više nego udvostručuje.

 

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak istaknula je kako se godišnje na natječaj za dodjelu državnih stipendija za studente slabijega socijalno-ekonomskog statusa prijavi 10.000 studenata koji zadovoljavaju uvjete, a sredstva u Državnome proračunu dostatna su za njih 5.400. Iz Europskoga socijalnog fonda osigurano je 270 milijuna kuna, što znači čak 4.600 dodatnih stipendija godišnje za najugroženije, čime se ujedno pokrivaju potrebe svih studenata koji se prijavljuju i ispunjavaju uvjete.

 

Na prvoj razini studija broj studenata koji steknu 55 i više ECTS bodova je najmanji u biotehničkom, biomedicinskom, tehničkom i prirodnom području pa je zato osigurano 180 milijuna kuna za sljedećih pet godina, što znači više od 3.000 STEM stipendija godišnje koje se osiguravaju prvi put, a cilj im je motivacija studenata da upišu i studiraju studijske programe u STEM području te povećanje uspješnosti i završnosti. „Studente i njihove roditelje ne zanimaju ideološki rovovi i dnevno-politička prepucavanja, već konkretni rezultati i rješenja za svakodnevni život.
Novih 38.000 STEM i socijalno-ekonomskih stipendija u idućih pet godina je upravo to – konkretan rezultat i konkretan napredak“, istaknula je ministrica Divjak.

 

 

Link na članak: https://mzo.hr/hr/ministarstvo-osiguralo-7600-novih-stipendija-za-studente

 

 

Više o programima stipendiranja na sljedećoj poveznici: https://mzo.hr/sites/default/files/dokumenti/2017/prezentacija-stipendije_2017_press_novo-12_07_2017.pdf

 

 

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_06_61_1414.html

Objavljeno: 24.7.2017.